Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strašák jménem čeština

Nesnáší diktáty. Měkké i a tvrdé y tam sází, jak jim to zrovna přijde. Nevidí v ní žádnou logiku, jen chaos.  Proč naše děti nesnáší češtinu? A jak jim s ní můžeme coby rodiče pomoct?

Jako malá jsem ji taky nesnášela. Jediné, co mě bavilo, byly knížky (tedy literatura) a sloh - a to mě asi v češtině zachránilo. Ale mluvnici jako takovou jsem začala chápat, až během učení cizích jazyků. Konečně mi docvaklo, k čemu všechna ta pravidla, skloňování a časování jsou. Hlavně mi tedy pomohla latina na gymnáziu, ve které jsou ta pravidla jednoduchá a jasná. Zde jsem pochopila logiku jazyků ze všeobecného hlediska a začala na češtinu pohlížet nově a jinak. No a nakonec jsem ji šla studovat na VŠ, čímž se však nechci nijak pyšnit, protože chyby dělám stále a občas (dokonce) mluvím i nespisovně. Ale mám ji zkrátka ráda a považuju ji za nesmírně zajímavý (i když náročný) obor.
Asi proto mě tak mrzí, když mí drazí synové (lumpi jedni) nosí z češtiny špatné známky. Jó matematika a angličtina, v těch excelují, ale jakmile jde o češtinu... ouvej. Můžete jim pořád dokola zdůvodňovat proč se v daném slově píše právě "i" nebo "y", ale nemá to valný účinek. Nutno taky dodat, že jsme řešili zkříženou lateralitu, nějaké ty poruchy učení a logopedii, takže podtrženo sečteno, v češtině to byl a stále je boj. Ale nějak se s tím pereme a musíme se i pochválit: u staršího syna už se dostavuje ohromné zlepšení. Proto jsem se také rozhodla sepsat pár tipů, v čem je možné těm našim chuligánům pomoci, aby se jim v češtině lépe dařilo. Ať už jde o šílený škrabopis, naprostou absenci jazykového citu nebo psaní s chybami či menší slovní výbavu, na všem jde zapracovat a ve všem se lze zlepšit!

Tip č. 1 - POHYB

V mozku je všechno propojené, a tak budete-li se hýbat, procvičovat koordinaci a rovnováhu, posilovat celé tělo formou her a sportů, pak se to určitě projeví i na lepší motorice jemné - čili motorice ruky (krasopisu) a dokonce i na mluvidlech (při logopedii). A nutno dodat, že sportem se nemusí myslet vždy jen fotbal. Jsou sporty, které vám krásně zlepší koordinaci celého těla a navrch přijde i ta přidaná hodnota v podobě zdraví, svalů, krásy i sebevědomí. Je to např. prachsprostá jízda na kole, nebo koloběžce (normální), i jízda na skateboardu, longboardu a dalších boardech. Výborné je lezení po stromech či přímo horolezení. Pro náš problém - už zmíněnou zkříženou lateralitu, kdy mozek využívá přednostně levé oko a pravou ruku nebo naopak, (čímž pak dochází k nerovnováze, a to se projevuje problémy se psaním) je výborná také lukostřelba. Zkrátka zdravý pohyb pomáhá rozvoji celé osobnosti dítěte, nejen po fyzické stránce.

Tip č. 2 - HRA NA HUDEBNÍ NÁSTROJE

Tohle je věc, která v dnešní době není moc "in". Nenahrává totiž kultu těla (jako sporty) a navíc vyžaduje velkou dávku vytrvalosti a sebezapření, proto se do hry na hudební nástroje děti dobrovolně nehrnou. Maximálně tak frčí ještě kytara... Je jasné, že pořídit domů piano není zrovna levnou záležitostí a také často není "kam" to piano umístit. "Benefity" plynoucí ze hry na hudební nástroje jsou ale nesporné! Hra např. na klavír, housle, flétnu... skvěle propojuje ony profláklé cestičky mezi orgány oko-mozek-ruka. Podporuje i matematické dovednosti (propočítávání not v daném taktu není vždy jednoduché) a hlavně napomáhá soustředění a trpělivosti. Všechny tyto aspekty pak dítěti přispějí k pozornější výuce, přemýšlení a troufám si říci i ke zlepšení krasopisu a pravopisu (zkrátka učení obecně).

Ověřeno na synovi - sama jsem mu dávala tak půl roku s tím, že déle při hře na klavír nevydrží. No už jsou to tři roky, pořád ho to baví a je v tom skvělý. (I když byste to do toho "drsnýho" puberťáka, který se nejradši prohání venku na longboardu nebo paří hry na počítači, neřekli)

 

 

Tip č. 3 - ČTENÍ KNIH

Už od první třídy se snaží paní učitelky děti přimět ke čtení. Přesto nad knihami v poslední době vítězí moderní technologie a děti si raději než knihu vezmou do ruky mobil nebo tablet. Číst knížky je ale pro děti opravdu opravdu důležité. Nejde jen o to, jaké informace se z knih dozví. Mohou číst klidně jen příběhy, jde ale o rozvoj fantazie, slovní zásoby, pochopení významu textu, motivace k přemýšlení a v neposlední řadě i - o zautomatizování správného pravopisu. Pokud totiž dítě pravidelně čte, pak se úplně nenápadně učí, jak se které slovo správně píše, "vrývají" se mu do mozku správné podoby slov a i když v češtině trochu plave v pravidlech, je schopno používat slova ve správných tvarech. Takže jde o naprosto jednoduchý způsob, jak se naučit psát bezchybně. Možná ještě efektivnější, než nakupovat cvičebnice s pravopisnými úkoly a mučit dítě s procvičováním pravopisu nad rámec výuky. Teď ještě jak dítě ke čtení přivést, když k tomu nemá pranejmenší chuti? Takové video na youtube je přece mnohem zábavnější... Tady asi nejlépe pomůže rutina. Prostě vyhradit si na čtení pravidelný čas - třeba večer před spaním, kdy si přečteme aspoň malý kousek. Pro zatvrzelé nečtenáře je nejlepší začít s komiksy, nebo třeba s vtipy. Krůček po krůčku se přes komiks můžeme dohrabat k zajímavým příběhům a další literatuře... My jsme začínali u Čtyřlístku. Pak jsme pokračovali přes Garfielda (ten získal na velké oblibě, která trvá dodnes) až jsme se dostali k napínavým příběhům z dob druhé světové války a k detektivkám. 

Tip č. 4 - KREATIVITA

Kreslení, stříhání, lepení, modelování, keramika... jakékoli kreativní práce, které procvičují jemnou motoriku pomůžou i celkovému rozvoji osobnosti vašeho dítěte (pozornost, všímavost, soustředění). Úhlednější písmo je pak jen malou třešničkou na pomyslném dortu...

Tip č. 5 - PROCVIČOVÁNÍ, DŮSLEDNOST A PROCVIČOVÁNÍ

Velkou výhodou je, když chytnete skvělou češtinářku (tak jako my), která má pochopení pro chybující, umí děti zaujmout a dobře motivovat, dokáže jim předkládat poučky co nejjednodušším (nejlépe i zábavným) způsobem, ale přitom umí být velmi důsledná a spravedlivá. Vaše spolupráce (rodič - učitel) se neobejde bez vzájemné podpory a respektu a ke zlepšení schopností vašeho dítěte nedospějete bez vytrvalé práce. Někdy je to prostě dřina. Ale dřina, která se vyplatí. Vždyť na přijímačkách z češtiny stojí středoškolské vzdělání vašeho dítěte, maturita i celá jeho profesní budoucnost.

Autor: Vendula Rábová | středa 19.1.2022 19:46 | karma článku: 14,75 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Vendula Rábová

Jak se mi pokazilo auto

Všechno zlé je pro něco dobré. Anebo taky když se zavřou jedny dveře, otevřou se jiné... Všichni to znáte. Je to jedna ze základních lidských zkušeností a moudrostí, které nám pomáhají zvládat přicházející strasti a těžkosti.

5.8.2021 v 18:07 | Karma: 15,93 | Přečteno: 583x | Diskuse| Osobní

Vendula Rábová

Hrdinky v pozadí

Zatímco pracovníkům záchranných sborů se veřejně tleská, jistá skupina lidí funguje také neustále - a to dokonce bez jakýchkoli ochranných prostředků! Ale všichni jejich práci berou jako samozřejmost...

27.11.2020 v 12:02 | Karma: 18,97 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Vendula Rábová

Virtuální autismus u malých dětí

Máte v okolí (nebo přímo doma) dítě, které je "tak trochu jiné",má svůj svět, je pomalejší, nesoustředěné, s logopedickými problémy? Možná za to může právě virtuální autismus.

10.8.2020 v 18:13 | Karma: 14,72 | Přečteno: 3995x | Diskuse| Ostatní

Vendula Rábová

Jak si komáři přivlastnili prázdninové večery

Zatímco prázdniny jsou v plném proudu, venkovní večerní zábava poněkud vázne. Zasvé vzaly tolik oblíbené večerní procházky se zapadajícím sluncem v zádech, projížďky na bruslích i opékání. Důvod? Přemnožení komáři

16.7.2020 v 17:16 | Karma: 10,27 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Vendula Rábová

Co nám dala distanční výuka

Školní rok se nám pomalu chýlí ke konci, takže je nejvyšší čas zhodnotit formu výuky, ke které nás v posledních několika měsících dotlačila hrozba koronavirové pandemie

18.6.2020 v 10:51 | Karma: 9,84 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Externí redaktorka, maminka dětí školou povinných a neúnavný poutník na cestě za poznáním:-) Témata o která se zajímám: psychologie, vztahy, rodina, školství, hudba, literatura, příroda, geografie, historie a život jako takový. Budu se snažit Vás neunudit k smrti;-)

Seznam rubrik