Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nám dala distanční výuka

Školní rok se nám pomalu chýlí ke konci, takže je nejvyšší čas zhodnotit formu výuky, ke které nás v posledních několika měsících dotlačila hrozba koronavirové pandemie  

12. března vyhlásila vláda České republiky nouzový stav a pak to začalo. Zatímco sousedé neznalí situace si mysleli, že se naši školáci jen tak flákají, opak byl pravdou! Pro naše děti pojem studium začal nabývat nových a zcela netušených, ale zároveň i sympatických rozměrů.

V prvních týdnech se učitelé tak trochu zbláznili a v nastalé panice zahltili děti tolika úkoly, že nad nimi skutečně seděli valnou většinu dne. (Možná učitelům tak trochu nedošlo, že těch předmětů mají děti více a ne pouze ten jejich.) Splnit a odevzdat v termínu domácí práci totiž neobnášelo jen vyplnit pracovní list a poslat jej naskenovaný zpět, ale spousta jiných aktivit. Kupříkladu dohledat si potřebné informace v učebnici, knihách nebo na internetu, pochopit a nastudovat učivo, vypracovat zápis, k zápisu i postahovat, vytisknout a nalepit obrázky, doplňující grafy a tabulky, shlédnout vysvětlující videa, nechat se v klidu zahltit zajímavostmi (na které by během obyčejné školní výuky nebyl čas), vyzkoušet na vlastní oči a kůži fyzikální pokusy, překládat jen tak od poslechu dialogy v němčině (ještěže jsou u většiny z nich na youtubu titulky:-), přečíst si zprávy ze zahraničních portálů v angličtině, kreslit, malovat a počítat, bádat a doplňovat, a to vše je pouhý zlomek z toho, co si na své žáky učitelé vymysleli.

Když potom kantoři pochopili, že daný stav bude trvat delší dobu a že se pod náporem úkolů hroutí nejen děti, ale hlavně rodiče, ze svých požadavků konečně ubrali a - řečeno gastronomicky – seškrábli omáčku a nechali hlavně libové maso, které ještě navrch servírovali velmi lákavým způsobem formou zajímavých kvízů, křížovek, doplňovaček a nejrůznějších zábavných úkolů.

Ačkoli byly děti nejdříve smutné a stýskalo se jim jak po spolužácích, tak po školním prostředí, velmi rychle si na danou situaci zvykly a teď už hodnotí distanční výuku jen a jen kladně. Ba jsou přímo nadšené. Co že se jim na ní tak líbilo?

Nešlo jen o to, že si mohli přispat a rozvrhnout si práci dle svých potřeb, možností, nebo i nálad a zájmů. Ale především o to, že si mohli vyzkoušet, jak chutná studium jako takové, hnané ryzí touhou po vědění – bez spěchu, bez stresu a strachu ze zkoušení a písemek, bez každodenních honiček a kolotočů. Mohli se zaměřit na to, co je bavilo a právě tomu věnovat i čas navíc. A tak se mohli pohroužit do studia hmyzu jak jim bylo libo, nebo si detailně prostudovat fungování lidského těla, či si konečně přečíst do detailu, co že se odehrálo v kde které válce… Je fakt, že když přišlo na těžké učivo z matematiky, bylo potřeba tomu věnovat třeba celý den a své vědomosti museli často oprášit i oba rodičové. To se u nás počítalo a koumalo, dumalo a přemýšlelo… až se z nás všech kouřilo. Všechny rovnice se nám ale podařilo zdárně pokořit. Stejně tak i problematiku skloňování zájmen či přídavných jmen.
A když už toho bylo na děti moc, tak si zkrátka odskočili ke klavíru zahrát písničku, naškrábat brambory, zhlédnout jeden díl Simpsonů nebo si zablbnout se sourozenci, aby se pak odpočati vrhli na tvorbu prezentace v powerpointu na téma „echolokace u delfínů, netopýrů a jiných zvířat“. Nebo na natáčení videa, ve kterém měli přednášet/rapovat/zpívat báseň Máj Karla Hynka Máchy...

Co se zadávání úkolů týče, z učitelů se vyklubali velmi vynalézaví tvorové...

Učitelé jsou někdy vskutku vtipálci, a tak celá řada z nich posílala zajímavé soutěžní doplňovačky a pracovní listy určené rovnou celým rodinám. Jak správně předpokládali, nikdy nebylo úplně jasné, kdo všechno za vypracovaným úkolem vlastně stojí. A tak se stalo, že celá naše rodina byla (spolu s dalšími ze 6.B) přijata do „Království slov“ a našemu synovi věčně bojujícímu s diktáty teď „hrozí“ jednička z češtiny. Někteří z učitelů pořádali konzultace online, takže měli při té příležitosti možnost nakouknout „pod pokličku“ různých rodinných prostředí svých žáků a jiní si s dětmi často psali emaily (i na osobní bázi), takže oba světy – školní i rodinný se začaly „povážlivě“ protínat, což já osobně vnímám pozitivně.

Podtrženo sečteno – děti se návratu do škol nebrání, ba dokonce se tam možná i trochu těší, ne že ne (tedy zrovna teď se těší hlavně na prázdniny), ale distanční výuku si rozhodně užily. Jako rodičové ji vnímáme nesmírně kladně, protože děti se naučily organizovat si svůj čas a pracovat více samostatně. Dostaly šanci si vědu a vzdělávání zamilovat. A když ne zamilovat, tak alespoň oblíbit – našly si tu svoji cestičku a s překvapením zjistily, že je škola vlastně baví!

JAK TO VIDÍ DĚTI

Ptáte se, jak lední medvěd v převleku souvisí s distanční výukou? Velmi úzce...

Učit se doma je lepší než ve škole, protože všechno stíhám tak jak potřebuju a nikdo mě nikam nežene
(Anonymní chlapec, kterého autorka dobře zná)

Učit se doma mě baví, protože jsem schopná se učivo naučit i do hloubky. Můžu si volně hledat informace, které mě zajímají, můžu si vše dělat kdy chci, jakým způsobem chci, můžu jet vlastním tempem. Můžu se během toho klidně koukat i z okna, aniž by mě někdo seřval. Odpadá stres ze zkoušení, z testů, nemůžou mě ohrozit blbé nálady učitelů a nemusím jíst ty divné polívky ze školní jídelny.
(Anonymní dívka, kterou autorka dobře zná)

Jsem rád, že je moje panička doma a já ji můžu pořád otravovat.
(Plyšový lední mědvěd Bobík, kterého autorka dobře zná:-)

 

Autor: Vendula Rábová | čtvrtek 18.6.2020 10:51 | karma článku: 9,84 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Vendula Rábová

Strašák jménem čeština

Nesnáší diktáty. Měkké i a tvrdé y tam sází, jak jim to zrovna přijde. Nevidí v ní žádnou logiku, jen chaos. Proč naše děti nesnáší češtinu? A jak jim s ní můžeme coby rodiče pomoct?

19.1.2022 v 19:46 | Karma: 14,75 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostatní

Vendula Rábová

Jak se mi pokazilo auto

Všechno zlé je pro něco dobré. Anebo taky když se zavřou jedny dveře, otevřou se jiné... Všichni to znáte. Je to jedna ze základních lidských zkušeností a moudrostí, které nám pomáhají zvládat přicházející strasti a těžkosti.

5.8.2021 v 18:07 | Karma: 15,93 | Přečteno: 583x | Diskuse| Osobní

Vendula Rábová

Hrdinky v pozadí

Zatímco pracovníkům záchranných sborů se veřejně tleská, jistá skupina lidí funguje také neustále - a to dokonce bez jakýchkoli ochranných prostředků! Ale všichni jejich práci berou jako samozřejmost...

27.11.2020 v 12:02 | Karma: 18,97 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Vendula Rábová

Virtuální autismus u malých dětí

Máte v okolí (nebo přímo doma) dítě, které je "tak trochu jiné",má svůj svět, je pomalejší, nesoustředěné, s logopedickými problémy? Možná za to může právě virtuální autismus.

10.8.2020 v 18:13 | Karma: 14,72 | Přečteno: 3996x | Diskuse| Ostatní

Vendula Rábová

Jak si komáři přivlastnili prázdninové večery

Zatímco prázdniny jsou v plném proudu, venkovní večerní zábava poněkud vázne. Zasvé vzaly tolik oblíbené večerní procházky se zapadajícím sluncem v zádech, projížďky na bruslích i opékání. Důvod? Přemnožení komáři

16.7.2020 v 17:16 | Karma: 10,27 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Externí redaktorka, maminka dětí školou povinných a neúnavný poutník na cestě za poznáním:-) Témata o která se zajímám: psychologie, vztahy, rodina, školství, hudba, literatura, příroda, geografie, historie a život jako takový. Budu se snažit Vás neunudit k smrti;-)

Seznam rubrik